ANTONIO VIVALDI Òpera Orlando Finto pazzo Riom 727

 

 

Orlando finto pazzo  Riom 727Cd Naïve  OP 30392

Òpera en tres actes

Llibret  de Grazio Braccioli

Estrenada en el Teatre Sant Angelo, Venecia 1714
El drama té lloc al castell i els jardins encantats de la Màgica Ercila, el centre del reialme d’Organa. L’acció comença el moment on el paladí Orlando, encarregat per Angèlica de destruir el reialme d’Arcila, arriba a les terres de la seva enemiga, on si troba ja el seu mentor Brandimarte, el seu company Grifone i l’antiga amant d’aquest últim, Orgila. Aquesta encara esta enamorada de Grifone, que per la seva part te encara el cor a Tigrinda,la sacerdotessa  de les pocions d’Ercila. Tigrinda però esta enamorada d’ Argilano, capità de la guàrdia que el seu temps adora Ercila.

Acte I
Brandimarte, Grifone i Orgile s’introduexent en caure la nit al territori d’Ercila, en el moment que la màgica acompanyada d’Argilano i Tigrinda i pels ministres del temple de Plutò i de les sacerdotesses d’ Hécate, penetra al temple de Demogorgon i de Plutó.Ercila encanta l’espasa màgica destinada a destruir els poders d’Orlando i la confia a Argilano, el qual ella fa el seu cavaller. Acabada la cerimònia, les intrigues i els  quiproquos entren en escena. En aquesta ocasió una estratagema de la gelosa Orgila fa creure que Grifone sigui la seva germana Leodila.

L’alba s’aixeca sobre el castell apreste d’Ercila, guardat per una porta tallada a la roca i protegida per un arbre amb branques d’or. Orlando, que Argilano a debades combatut, destrueix l’arbre encantat i l’escena es transforma de sobte en un jardí magnífic, en forma de vall adornat amb petites campanes de  verdura. Baixant de les colines boscoses, un cor de nimfes i faunes canta al son d’instruments rústics. Sorpresa Ercila i ignorant de tenir al davant a Orlando es desfà de l’inoportú fen-lo caure en un somni màgic. Brandimarte, que ha observat l’escena es presenta a Ercila. La màgica de sobte seduïda, es deixa convèncer de deslliurar el seu desconegut presoner amb la fi de fer-ne un aliat. Quan es troba sola, ella assaboreix el seu nou amor i la seva retrobada esperança.

Acte II

Les intrigues amoroses es desenvolupen sobre un fons de transvestisme. Orgila passa per un home amb el nom de Ordauro. De la  seva part  Orlando i Brandimarte evoquen els seus projectes i convenen d’amagar a Ercila la veritable identitat d’Orlando  fins el cap vespre, moment previst per l’assalt final. Orlando comet encara un terrible error revelant el seu nom i el d’Orgile davant Argilano. Brandimarte intenta salvar la situació pretenent que Orlando es un cavaller embogit que prenent pel cèlebre Paladin. Orlando comprenent el plan del seu conseller, deixa curs lliure a la seva pretesa bogeria amb un discurs incoherent. Emperò Argilano endevina la maniobra i adverteix  Ercila a la qual rebel•la la vertadera identitat de Grifone. Aquest últim, empresonat, refusa de trair Orlando. Ercila, furiosa per aquesta resistència, es promet de trobar d’una altra manera de vèncer el seu enemic

Acte III

Orgila/Ordauro trenca els murs de la presó on es troba reclús Grifone i el deslliure donant curs a una nova sèrie de peripècies amoroses. Amenaçada el cor del seu poder, Ercila, rodejada dels ministres del Temple de Plutò i les sacerdotesses d’Hécate invoca les divinitats infernals que invita a ajudar-la a cercar Orlando. Així atrau el Paladin a una gruta creant unes sòcies de la seva estimada Angèlica. Orlando penetra dins la gruta acompanyat de Brandimarte però aquest últim s’apercep de sobte d’Ercila i , comprenent l’estratagema, decideix fer-se passar per Orlando declarant el seu amor a la falsa Angèlica. Ercila donant-se compte que es Orlando, es manifesta deixant explotar la seva ràbia i la seva gelosia. El vertader Orlando fingint encara la bogeria es deixat a la custodia d’Argilano el qual turmenta amb els seus propòsits incoherents.

Olando i Brandimarte son conduïts davant d’Ercila. Però en aquest moment, el sol desapareix. L’hora de la caiguda de la Màgica a sonat. Orlando trenca les seves cadenes, desarma a Argilano, deslliure Brandimarte i destrueix la columna màgica anorreant de sobte els poders d’Ercila. Aquesta fuig desprès d’haver jurat venjança. Orlando desprès de despertar els cavallers presoners dels sortilegis d’Ercila perdona a Argilano que uneix a Tigrinda abans d’unir a l’ensems Grifone i Origila. Tots celebren la joia retrobada.

 

Baix                          ANTONIO ABETE

Soprano                  GEMMA BERTAGNOLLI

Mezzosoprano      MARINA COMPARATO

Contralt                 SONIA PRINA

Mezzosoprano   MANUELA CUSTER

Tenor                  MARTIN ORO

Mezzosoprano   MARIANNA PIZZOLATO
COR DEL TEATRO REGIO DI TORINOACADEMIA MONTIS REGALIS

Director            ALESSANDRO DE MARCHI