GEORGE FRIEDRICH HANDEL Òpera Agrippina HWV Nº6 Sinopsi

Agrippina  HWV nº 6

Any 1708/09
Drama musical amb tres actes per a solistes
Soprano.- Agrippina- Nerone – Popea
Contralt.- Ottone, Narciso- Giunone
Baix.- Claudio- Pallante- Lesbo
Orquestra.- Dues flautes, dos oboès, dues trompetes, timbales, tres violins, viola,  dos violoncels i continu.
Llibret Vizenzo Grimani
Any 1708/9

Intriga Acte I

L’Emperador Claudi ha marxat a combatre a Anglaterra, la nova de la seva mort en el decurs d’una tempesta arriba a la seva dona Agrippina. Això li dona l’oportunitat per assegurar la seva successió a Neró, el fill que havia tingut d’un casament anterior. El jove Neró és pregat per la seva mare de fer-se popular al poble, mostrant-se generós. Agrippina, de la seva part guanya per la seva causa els seus partidaris i amants putatius, Pallas i Narcisse, desprès amb els dignataris, porta Neró al al capitoli. Anuncia la mort de Claudi i Neró és proclamat Emperador. Però la cerimònia queda interrompuda per la noticia del retorn de Claudi ben viu anunciat pel seu servidor Lesbus. Explica que el fidel Othon ha salvat la vida de l’Emperador i rebut la successió en recompensa. Decepció de Neró, Pallas i Narcisse. Agrippina imagina un altre pla per posar el seu fill el tro. Aprofitarà la passió de Claudi per Popea, festejada igualment per Othon i Neró. Othon declara a Agrippina el seu amor per Popea per la qual estarà prest per renunciar al tron. Popea estima a Othon, i la visita anunciada de Claudi, molt enamorat, la trasbalsa. Agrippina  fa creure a Popea que Othon l’ha traït, que la cedit a Claudi a canvi del tron, Popea per venjar-se i seguint el consell d’Agrippina, fingeix estimar a Claudi, ella obté d’ell que privi a Othon del seu favor.

 

Acte II

En el decurs de la cerimònia del triomf de Claudi, la dissort d’Othon es manifesta; consisteix en què tots i la mateixa Popea es desvien d’ell. Popea té remordiments, i quan Othon aconsegueix al final provar-li la seva fidelitat, ella es dóna compte de que ha estat víctima d’una trampa d’Agrippina. Això mereix una venjança. Popea cita a Neró, al seu apartament. Pallas i Narcis no se’n cap il·lusió sobre les intencions ocultes d’Agrippina que cerca desempallegar-se d’ells posant-los a matar a Othon i matar-se entre ells. Ella arrabassa a Claudi, pressionat d’anar a retrobar Popea, la promesa del tro per Neró en lloc d’Oton.

 

 

Acte III

Popea per complir la seva venjança, amaga Athon en la seva cambra perquè ell entengui les propostes canviades, doncs ha citat successivament a Neró i Claudi. Neró, boig de desig, entra i agafa a Popea, però ella el rebutja baix el pretexta de que Agrippina pot arribar en qualsevol moment. Li demana que s’amagui a l’entorn, allà on no pugui veure i entendre que havia comprés malament. Arriba Claudi i Popea aconsegueix, convencent-lo, que ho ha entès malament. Claudi arriba  i Popea aconsegueix, convèncer-lo que ho ha entès malament, és Neró qui la traït i apareix com el seu rival i no Othon. Per provar el que diu, descobreix a Neró en el seu amagatall. Claudi furiós l’atrapa. Popea aconsegueix fer marxar a Claudi i alliberar Othon. Neró explica a sa mare la trama estesa per Popea. Pallas i Narcisse revelen a Claudi el doble joc d’Agrippina per situar a Neró al tron. Convocada per Claudi per explicar-se, Agrippina retorna la situació al seu favor afirmant que ella ha obrat pel seu bé, somiant que és per ell que ha conservat el tron en aquest període d’incertesa. Claudi conserva el tron finalment i intenta satisfer a tots adjudicant la successió a Othon, i Popea a Neró, però Neró protesta declarant que és un doble càstig retirar-lo de l’imperi i donar-li una esposa. Claudi el designa finalment com el seu successor i Popea és atorgada a Othon.